Risk - Ett grundläggande tankesätt

Risk - Ett grundläggande tankesätt

Risken med investeringar

Grunden för investeringar är att bli kompenserad för att ta risk. Man offrar säkerhet nu genom att göra investeringen med antagandet att man ska få mer tillbaka i framtiden. Därmed bör man, eftersom framtiden är osäker, bli väl kompenserad för den risk som osäkerheten medför. Detta ligger till grund för allt värde med investeringar och är ett grundläggande krav för rationell investering.

Hur ska man då tänka och behandla risk vid investeringar? Många skulle hävda att man inte kan göra en intelligent investering utan att uppskatta risken och därmed se till att kompensationen är rimlig eller till och med asymmetrisk. I denna artikel är målet att konkretisera vad risk är och hur man ska behandla det vid en investering.

Vad är risk?

Ett väldigt vanligt förekommande mått av risk är volatilitet. Det finns under varje aktie på börshandelsplattformarna i form av ett beta värde och används även flitigt av fondförvaltare vid marknadsföring. Detta är däremot ett väldigt bristfälligt verktyg för att uppskatta risk. Tvärtom kan volatilitet minska risken. Om till exempel priset på en tillgång går ner kraftigt så skulle volatiliteten öka och volatilitetsmåttet skulle därmed indikera att risken har blivit högre. Ofta kan prisnedgången i själva verket medfört lägre risk då man inte längre har lika mycket att förlora.

Till exempel, om priset på en lägenhet i centrala Stockholm skulle gå från 6 MSEK till 1MSEK skulle nog de flesta kasta sig över den, allt annat lika. De flesta skulle anse att risken minskat avsevärt så länge inte andra faktorer som att bostadshuset håller på att fallera eller att en motorväg ska byggas utanför sovrumsfönstret är anledningar till prisnedgången.

Ovanstående resonemang, under förutsättning att det underliggande värdet är oförändrat, kan illustrera hur risken på en investering kan minska när priset faller och ökar när priset ökar. Enligt detta synsätt anser man att risk är något helt annat än prisförändringar. Det kan istället konkretiseras ner till att risk är sannolikheten för förlust, där total förlust är den största risken.

Howard Marks är en obligationsinvesterare som driver en fond med stort fokus på riskhantering. Han påstår att risk varken kan mätas i förtid eller i efterhand. Ett exempel är om en investering har givit 20% avkastning och du ställer dig frågan ifall den var riskfylld så är det nästintill omöjligt att svara på den frågan. Risk kan alltså inte mätas men det kan uppskattas genom sannolikheten för vinst gentemot förlust. Det finns ett bra citat från professor Elroy Dimson vid London Business School som lyder:

Risk means more things can happen than will happen - Elroy Dimson

Av detta följer att om du med fullständig säkerhet vet att en enda sak kan hända så finns ingen risk. Överlägsna investerare har därmed en bättre känsla för vilka saker som kan hända och positionerar sig fördelaktigt för det.

Den verkliga risken

Som exemplet med lägenheten i Stockholm visar, inser vi att risk beror på andra faktorer som kan bidra till en permanent förlust. I fallet med lägenheten blir det risk för dålig konstruktion eller dåligt läge. När det kommer till andra investeringar som företag (eller aktier) handlar det istället om affärsrisk. Warren Buffett, beskriver affärsrisken som sannolikheten att han missbedömt ett bolags ekonomiska styrka i framtiden. Om ett företag alltså lätt kan bli utslaget av konkurrenter så har företagets konkurrensfördelar missbedömts och utfallet blivit sämre än vad man tror. Likadant om produkten eller tjänsten som företaget erbjuder inte behållit efterfrågan.

Proceduren blir att uppskatta vilka risker som finns och uppskatta sannolikheten för dem. Därefter beaktar man priset. Om sannolikheten för ett sämre utfall är mindre än för ett bättre utfall så är risken mindre. Priset på en aktie kan illustrera detta rätt bra genom vad priset indikerar. Om extremt hög tillväxt är inräknat i en aktie så är sannolikheten för förlust stor om tillväxten inte materialiseras. Däremot, om låg tillväxt är inräknat så sker ingen förlust om den förblir låg medan extra tillväxt blir en bonus på uppsidan. Risk kan alltså hanteras genom att veta mer, eller med större säkerhet minimera sannolikheten för förlust.

Risken med att inte ta risk

Utifrån tidigare tankesätt kan resultatet lätt bli att en viss sannolikhet för förlust leder till att risken inte tas överhuvudtaget. Detta blir däremot en risk i sig. I ekonomiska termer kallas det för alternativkostnaden. Genom att inte ta någon risk alls avsäger man sig även potentialen för avkastning. Om till exempel alla ens besparingar placeras på sparkonto är risken nästintill obefintlig men du vet också att dina pengar knappt kommer behålla sitt värde i takt med inflationen. Om du över tid tar medvetna risker där förhållandet mellan vinst och förlust är positivt så kan detta ge dig en betydligt högre avkastning. Att välja bort denna potential blir i sig en kostnad och en risk då du över tid får det sämre ställt.

Vem är bra på att ta risk?

Tidigare påstående om att risk inte går att mäta i efterhand medför ett problem. Hur vet man om du själv eller din förvaltare är duktig på riskhantering? Även om påståendet står sig så argumenterar Howard Marks för att man kan bedöma förmågan genom att mäta prestation över tid och se ifall mervärde har skapats. I videon “How to Think About Risk with Howard Marks” illustrerar han det med fem olika förvaltare och jämför deras prestation med den generella marknaden:

Generella marknadenFörvaltare 1Förvaltare 2Förvaltare 3Förvaltare 4Förvaltare 5
Positiv avkastning+10%+10%+20%+5%+15%+10%
Negativ avkastning-10%-10%-20%-5%-10%-5%
Tillför värde-NejNejNejJaJa

Utifrån tabellen kan vi fastställa att värde skapas genom att antingen göra bättre ifrån sig vid generella uppgångar och ha likvärdig nedgång vid generella nedgångar, eller att göra likvärdig uppgång vid generella uppgångar och förlora mindre vid generella nedgångar. Historiken ger bevis på ifall förvaltaren har positionerat sig med asymmetrisk risktagande genom att antingen tjäna extra mycket i gynnsamma förhållanden eller förlora mindre i tuffare förhållanden utan att gå miste om relativ avkastning på motsatt håll.

Handla med hävstång

Ett allt vanligare verktyg är att använda belåning (hävstång) för att öka den potentiella avkastningen. Men hur går det till att ‘belåna sig’? Vanligtvis innebär det att man som investerare lånar pengar av sin bank eller nätmäklare, ofta med sina befintliga aktier eller fonder som säkerhet (så kallad värdepapperskredit eller portföljbelåning). För dessa lån betalar man ränta. Genom att investera de lånade pengarna, utöver sitt eget kapital, skapas en ‘hävstång’ – både potentiella vinster och potentiella förluster förstärks.

Till och med fonder har skapats med inbyggd hävstång för att uppnå detta syfte. Några exempel är Nordnet Global Index 125 med 25% hävstång, Avanza Auto 6 som nyligen bytt till att inkludera 14% hävstång och Montrose Global Leverage 125 ETF med 25% hävstång.

Argumentet för dessa är att börsen över tid ger positiv avkastning och därmed bör dessa på lång sikt ge högre avkastning. Argumenten mot dessa är trefaldiga:

  1. Bara för att börsen historiskt har haft positiv avkastning innebär det inte att framtiden ser likadan ut. Tänk dig att exempelvis börsen ger en avkastning på 0% eller negativ avkastning de nästkommande 30 åren (vilket har hänt historiskt mellan exempelvis 1900-1930 i Sverige). I det fallet blir avkastningen sämre med hävstång än utan.
  2. Index med hävstång emulerar Förvaltare 2 i tabellen ovan. Alltså blir både upp och nedgångar större än den generella marknaden. Detta skapar inte asymmetriskt avkastning och därmed värde.
  3. Hävstång är en form av belåning och kostar därmed pengar i extra avgifter. Detta sätter ytterligare krav på högre relativ avkastning.

Det finns däremot nytta med hävstång. Om det används på rätt sätt och vid rätt tidpunkt när sannolikheten för gynnsamma förhållanden är större. Däremot, aldrig i överflöd. Ett exempel på många som blivit brända av belåning i närtid är vid en kraftig börsnedgång nyligen då det visade sig att många konton blev överbelånade. Alltså att tillgångarnas värde på kontot inte täckte kravet för belåningen.

Avslutning

Risk är ett abstrakt koncept som ofta missförstås vid investeringar. Det handlar inte om volatilitet utan om sannolikheten för en permanent förlust. Därmed utmärker sig framgångsrika investerare genom sin förmåga att identifiera underliggande affärsrisker och prioritera investeringar där förhållandet mellan potentiell vinst och förlust är asymmetrisk till deras fördel.

Riskhantering kräver djupare förståelse för investeringsobjektet, dess miljö och karaktär, något som inte går att mäta. Risk hanteras genom att förstå sig på sannolikheter. Detta medför acceptans för att risk finns och att utfallet kan bli annat än tänkt, oftast blir det alltid ett annat utfall. Man behöver därför positionera sig på ett sätt som tar höjd för det. Ett verktyg för detta är att alltid ha en säkerhetsmarginal. Ganska uppenbart, genom att köpa tillgångar till priser som redan tar höjd för utmaningar, finns det fler möjliga utfall som leder till vinst än till förlust. En djupare reflektion kring detta kommer i en annan artikel.

När volatilitet uppstår på marknaden är det ofta en möjlighet snarare än ett hot. Prisfall kan skapa attraktiva köptillfällen där risken faktiskt minskat medan avkastningspotentialen ökat. Däremot ökar risken när priser stiger kraftigt utan motsvarande förbättring i de underliggande tillgångarnas ekonomiska förutsättningar.

Som avslutande ord kan sägas att de mest framgångsrika investerarna inte är de som förutspår marknaden bäst, utan de som mest effektivt hanterar risk. Riskhantering handlar lika mycket om vad man väljer bort som vad man väljer att investera i. Vid volatilitet - sitt still i båten och försök uppskatta om den verkliga underliggande risken har förändrats. Möjligheter kommer till den som är väl förberedd.

Källor och vidare läsning:

Howard Marks. (2011). The Most Important Thing

Oaktree Capital. (2024). How to Think About Risk with Howard Marks. Länk: https://www.youtube.com/watch?v=WXQBUSryfdM

Karolina Palutko Macéus (2025). Sparare blir överbelånade i raset: ‘Ganska rejäl ökning. Affärsvärlden. Länk: https://www.affarsvarlden.se/artikel/sparare-blir-overbelanade-i-raset-ganska-rejal-okning

← Tillbaka till artiklar